PIWO DOMOWE DARK ALE 1,7KG (BKGOZDARKALE)

Cena

Widoczna po zalogowaniu: Zaloguj się

Dodatkowe informacje

sprzedaż na opakowania: nie

waga: 1.9 kg

Sprzedawca

otohurt

Dodatkowe informacje

Lokalizacja: Świętokrzyskie

Użytkownik w CHH.pl: Decortrend

Inne produkty Sprzedawcy

Opis Produktu

PIWO W STYLU DARK ALE CIEMNE - Popularne brytyjskie piwo górnej fermentacji. Ciemny kolor, zbalansowana goryczka. Górna fermentacja wzbogaca piwo o posmaki estrowe. Do refermentacji można użyć cukru. Leżakowanie minimum 4 tygodnie.

SKŁAD ZESTAWU GOZDAWA DARK ALE: EKSTRAT Z JĘCZMIENIA I EKSTRAT CHMIELOWY, DROŻDŻE GÓRNEJ FERMENTACJI PAY7.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
  • Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20 do 25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
  • Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
  • Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
  • Brzeczkę wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 20 - 24°C,
  • Następnie wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.

FERMENTACJA:
  • Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
  • Podczas fermentacji staraj sie utrzymać temp. brzeczki w przedziale 18 - 23°C,
  • Fermentacja trwa zazwyczaj 5-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,
  • Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3 - 5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.